úterý 30. července 2013

Syrská armáda se zmocnila Homsu, což otvírá cestu k Aleppu a k rozhodujícímu vítězství Asada

Tři měsíce po dobytí strategického města Al Qusayr se kombinované armády Sýrie a Hizballáhu zmocnily historicky pro Muslimské bratrstvo významného města Homs 162 kilometrů severovýchodně od hlavního města Damašku.

Vojenské a zpravodajské zdroje DEBKAfile v neděli 28. července ohlásily, že džípy s bezzákluzovými děly, pick-upy s protileteckými kulomety – a to vše naplněné poraženými bojovníky rebelů z Brigád Farouq už byly spatřeny, jak prchají z města. Zatímco oni prchali, tanky armád Sýrie a Hizballáhu nenarážející na žádný odpor vjížděly do centra Homsu, do starého města a do obvodu Khladieyeh, a vztyčovali obrazy prezidenta Bášara Asada.

Pád Homsu, který byl rebely na počátku povstání vyhlášen za „hlavní město revoluce“, otvírá syrsko-hizballáhovským silám cestu, aby vyrazily na sever k Aleppu, největšímu syrskému městu.

Západ by se měl připravit na Asadovo vítězství v Sýrii

Dobytí Aleppa by Asadovi nadělilo rozhodující vítězství v občanské válce a libanonskému šiítskému teroristickému Hizballáhu by bylo poprvé propůjčeno postavení ozbrojené síly se strategickými schopnostmi, stejně jako by to alianci Írák-Sýrie-Hizballáh ohromně posílilo.

V pondělí brzy ráno začaly syrské rakety země-země rozbíjet opevnění rebelů u Aleppa, aby rozrušily jejich odpor, přičemž současně helikoptéry syrského letectva udeřily na kurdské jednotky PYG roztažené podél syrsko-turecké hranice. Ač helikoptéry přelétaly hranici, nevstoupily do střetu s Tureckým letectvem, stanovišti jeho artilerie či s proti-raketovými bateriemi Patriotů, které tam vyslalo NATO.

Kurdské jednotky byly ostřelovány, aby jim zabránili v přesunu do Aleppa a v obraně kurdských čtvrtí tohoto města proti postupu armád Sýrie a Hizballáhu. Po pádu Homsu a s rychle se blížícím syrským útokem na Aleppo Washingtonu, Jerusalému a Ankaře dochází čas na hašteření, jestli vstoupit do Syrského konfliktu. Teď před nimi stojí kritické rozhodnutí, zda zachránit Aleppo před divokým masakrem, jehož rozpoutání armádami Sýrie a Hizballáhu předurčí konečný osud této války, nebo nadále stát stranou.

Různé taktiky, které pro americkou vojenskou intervenci v ceně 1 miliardy dolarů měsíčně nastínil nejvyšší americký generál Martin Dempsey minulý týden, už byly těmito událostmi překonány. Obamova administrativa se teď musí velice rychle rozhodnout, zda by se mělo dovolit Asadovi a jeho ruským a íránským podporovatelům zvítězit v syrské občanské válce, nebo je zastavit u Aleppa.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: debka.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *