neděle 4. listopadu 2012

Válka na spadnutí! Britské letouny míří do Perského zálivu

Londýn - Britská vláda zřejmě rozmístí své nadzvukové stíhače typu Eurofither Typhoon v neklidné oblasti Perského zálivu. Krok souvisí se zvyšujícím se napětím mezi Izraelem a Íránem a destabilizací regionu kvůli revolucím tzv. arabského jara. Informuje server Rt.com.

                                          V Perském zálivu dochází k dalšímu posílení vojsk. Ilustrační foto.
                                                        FOTO: Shipspotting.com


Přesun letounů má oznámit premiér země David Cameron, který záležitost již údajně projednal s vládci Spojených arabských emirátů, uvádí server The Independent. Víceúčelové stíhačky schopné udeřit i pozemní cíle budou prý umístěny na základně Al Zafra jižně od metropole Abú Zabí.

Oznámení přichází v době, kdy se izraelský ministr obrany Ehud Barak nachází v Evropě a jedná s politickými špičkami. Ten také britský záměr uvítal a veřejně podpořil. Barak rovněž zopakoval, že jeho země je připravena v případě nutnosti udeřit na íránská jaderná zařízení, aby Teheránu znemožnila získat atomovou zbraň. Útok hodlá údajně provést i jednostranně, bez asistence Spojených států.

Přes ujištění britského ministerstva zahraničí, že přesun Eurofitherů do oblasti nesouvisí s íránským jaderným programem, vojenská síla potenciální koalice států, které by mohly na Írán udeřit, v Perském zálivu neustále narůstá. Americké námořnictvo například zdvojnásobilo počet minolovek v oblasti a letectvo počítá s vysláním dalších stíhaček F-22. Ty jsou považovány za bezkonkurenčně nejlepší bojový letoun světa.

Zdroj - Source

1 komentář:

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *