úterý 16. října 2012

Velezkušený novinář Petránek: Končí kapitalismus. Všechno bude jinak

Vítězem víkendových voleb se stali komunisté. To je pro řadu Čechů nepříjemná zpráva. Jsou však skutečně na místě obavy? Na to se ParlamentníListy.cz zeptaly dlouholetého zkušeného novináře, zahraničního zpravodaje a komentátora Jana Petránka. Ten přiznal, že se naopak z výsledku raduje. Proč?

„Po vyhlášení výsledků voleb jsem měl velmi radostný pocit,“ přiznal se ParlamentnímListům.cz dlouholetý zahraniční komentátor Petránek. A důvody radosti vzápětí vysvětlil.
„Kyvadlo civilizace šlo hrubě doleva – to je jasný symbol toho, že lidé nejen u nás – chtějí změnu. Ono se to kyvadlo zase bude vracet, ovšem jistým obloukem. Avšak znamená to, že Češi tímhle způsobem odsoudili, skoro jako jedni z prvních na světě, kapitalismus v podobě, která tu je. Je to dle mého skutečný průlom v myšlení - stejně tak, jako když lidé rozhodli v roce 1989 o pádu socialismu, nyní se blíží ke konci kapitalismus,“ říká Jan Petránek.

 Konec jedné éry, Češi stojí na počátku nového systému
Podle něj to, co se o víkendu stalo v České republice, je odrazem problémů světové globalizace, která se ocitá v koncích. „Kapitalismus současného typu je odsouzený k zániku, stejně tak jako tomu bylo před více než dvaceti lety se socialismem, jak už jsem připomněl. Je nevyhnutelné, aby lidé hledali třetí cestu – a ta se před námi pomalu otevírá. Když nás Rusové v roce 1968 potrestali za touhu po socialismu s lidskou tváří, nyní jsme opět projevili snahu o nastolení změny – a to něčeho, co by bylo kapitalismem či zcela jiným systémem, ovšem právě také s onou lidskou tváří,“ připomněl dlouholetý komentátor i historické souvislosti.

 Pokud by prý měl Jan Petránek ihned poté, co byly známé výsledky voleb, popsat, co se mu právě honí hlavou, pak prý by to byla známá slova: „Strašidlo komunismu obchází Evropou – tak, jak to napsali již jistí klasici dávno před ním. Zdůraznil však, že komunismus, tak, jak se ho mnozí obávají, strašidlem již být nemůže.

Totalitní komunismus již nehrozí. Lidé hledají východisko ze dvou totalit

„Není šance být partají, která by fungovala tak totalitně, jak tomu bylo v minulosti, to je již zažehnáno, přežito. Komunisté vědí, že nesmí a nemohou pokračovat v duchu jakékoli diktatury. Na druhou stranu si lidé opět nejen v Česku, ale na celém světě uvědomují, že nemohou nadále dovolit, aby ovládala životy jiná diktatura. A tou se stala v posledních letech neviditelná ruka trhu. I ta začíná být přežitá – proto lidstvo hledá cestu k civilizaci s lidskou tváří. Příklon k levici, jak už jsem uvedl, bude skutečně ještě nějakou dobu setrvávat a pravice to musí vnímat tak, že dostala velkou facku a jasný náznak toho, že je nezbytné hledat další vývojovou cestu. Tu třetí cestu, která bude dalším stádiem mezi dvěma jmenovanými diktaturami – socialismem a ovládáním všeho neviditelnou rukou trhu,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz svůj pohled na výsledky víkendových krajských voleb Jan Petránek.

Zdroj 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *