středa 17. října 2012

Válka je blízko! Útok na Írán už má podrobné obrysy

Washington - Spojené státy a Izrael údajně detailně plánují společný vojenský zásah proti íránským jaderným zařízením pomocí bezpilotních letounů i klasických bombardérů. Trvat by měl od dvou do osmačtyřiceti hodin. Informace přinesl magazín Foreign Policy. Odvolává se na nejmenovaný zdroj, má jím však být muž podílející se na jednání mezi oběma státy.



Washington a Tel Aviv se domnívají, že úder na íránská jaderná zařízení by mohl zbrzdit tamní kontroverzní atomový výzkum o několik let a zajistit, že Írán se nestane agresivní mocností disponující jadernou zbraní.

Zpráva rovněž spekuluje, že útok na Írán by mohl přijít v nejvyhrocenější fázi americké prezidentské předvolební kampaně. Stávající vládce Bílého domu Barack Obama by tím údajně otupil kritiku svého protikandidáta Mitta Romneyho, že oslabuje vliv USA ve světě a narušuje vazbu na Izrael.

Izrael doposud ukazoval větší ochotu zaútočit na Írán než Spojené státy, experti se však shodují, že sám nemá dostatečné kapacity. Zároveň panují obavy z odvety Teheránu, který disponuje nezanedbatelnými vojenskými schopnostmi. V následujících dnech proto údajně americká a izraelská vojska zahájí cvičení změřená na obranu vzdušného prostoru, zahrnující i nasazení protiraketových střel Patriot.

Zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *